Lagendijk Thanatopraxie
voor specialistische postmortale zorg

Thanatopraxie bij kinderen

Een kind dat overlijdt, het is moeilijk voor te stellen hoe dat moet voelen voor ouders. Uit onderzoek is gebleken dat het rouwproces na het verlies van een kind intenser is en langer duurt dan bij het overlijden van andere dierbaren.

Lees hier het verhaal van Shannon en haar man, zij verloren hun 2-jarige zoontje Xavi: https://nelmagazine.nl/balsemen-van-je-kind-wat-is-het-en-hoe-werkt-het/

Normaal wordt bij een opbaring gebruikt gemaakt van een koelsysteem om het lichaam van een overledene goed te houden. Nadeel daarvan is dat het lichaam erg koud aanvoelt, zeker bij kinderen is dat een naar idee. 

Een modern alternatief voor een koelsysteem is thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd. Zeker bij overleden kinderen is er een extra behoefte aan aanraking, bij baby's vaak ook nog om het te dragen en dan zou je willen dat het niet zo erg koud aanvoelt.

Bij thanatopraxie kan dat, omdat het lichaam na de behandeling de omgevingstemperatuur aanneemt. We hebben het dan dus over het verschil van 4˚C bij gebruik van koeling en zo'n 20˚C bij thanatopraxie.

Thanatopraxie bij kinderen en baby's is een hulpmiddel bij de acceptatie van het onaanvaardbare. Het laten balsemen van een kind of baby kent veel voordelen. 

Indien een baby overlijdt vóór de geboorte, dan zien we vaak dat de huid beschadigd raakt tijdens de bevalling (maceratie). De baby kan dan 'opgebaard' worden in water, maar ook een externe thanatopraxie behoort tot de mogelijkheden. Voor een externe thanatopraxie dient de baby dan minimaal 6 uur (hoe langer, hoe beter) in een badje met balsemvloeistof te liggen. Dit kan helaas niet op een huisadres, de baby moet daarvoor overgebracht worden naar een geschikte locatie.

Meer informatie over de normale behandeling is te vinden op deze website. Voor vragen kunt u mij ook bereiken via de contactpagina.